czwartek, 21 listopada 2013

Szpinakowe pierożki z ciasta francuskiego.

Dziś na talerzu znowu coś mniej wymagającego. Zawsze trzymam w zamrażarce ciasto francuskie (wegańskie) na takie dni jak ten, kiedy kompletnie nie mam siły i ochoty na pichcenie.

Pierogi to kompaktowa wersja mojej ulubionej tarty szpinakowej na cieście francuskim. Jak to z ciastem francuskim bywa, niezupełnie dziś dietetycznie.

Składniki:
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (większość sklepowych jest "oszukiwana", czyli na moje szczęście z tłuszczem roślinnym a nie masłem)
  • 1 paczka (500g) świeżego lub mrożonego szpinaku bez dodatków- polecam produkty Frosty
  • 1 kostka (ok 180g) naturalnego tofu
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 garści pestek słonecznika
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju z pestkami słonecznika, gdy cebulka się zeszkli a słonecznik lekko zbrązowieje dodajemy posiekany czosnek i pokruszone tofu.
Świeże liście szpinaku dokładnie przebieramy i myjemy z piasku, wrzucamy na patelnię do pozostałych składników, dusimy aż zmięknie. W przypadku mrożonego-wrzucamy kostkę na patelnię i dusimy do momentu rozmrożenia całości. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość chwilę podsmażamy odparowując nadmiar wody.

Arkusz ciasta francuskiego wycinamy w spore koła (obrysowujemy nożem miseczkę) albo kwadraty o boku 10-15 cm. Nakładamy farsz na wycięte fragmenty i kleimy pierogi.
Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 25 min (do uzyskania złotobrązowej barwy) w nagrzanym do 200*C (180*C  termoobieg).

Smacznego. ;)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie szpinaku z ciastem francuskim. Gdyby z Twojego przepisu wyrzucić cebulę robię identyczny :) Czasem chcąc dostać wysypki dorzucam troszkę nabiału, aby szpinak był bardziej kremowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mówimy o wersji niewegańskiej to polecam dodać do szpinaku kostkę tłustego sera twarogowego i jedno jajo. Masa wtedy pięknie się wiąże a biały ser smakuje lepiej niż ot szpinak zabielony śmietanka. Co do cebuli to jakoś tak w ciąży spożywam jej kosmiczne ilości xD

      Usuń
    2. Robię czasem z twarogiem, z jogurtem, z mozzarella i z pomidorami, a wysypka się kumuluję :D

      Mnie na myśl o cebuli mdli, w ciąży nie mogłam nawet na nią patrzeć w sklepie, a co dopiero na patelni ;p

      Usuń