sobota, 16 listopada 2013

Słowo wstępu + Pizza pełnoziarnista z wędzonym tofu.

No i przyszedł ten czas, że swoje eksperymenty kulinarne pokażę wreszcie światu.

Debiut zacznę przepisem na pyszna i zdrową pizzę.


Ciasto na jedną blaszkę 35cm:
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  •  0,5 łyżeczki oleju sezamowego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka soli






Wierzch pizzy:
  • 1 mały bakłażan
  • 2-3 słodkie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek lub suszonych pomidorów
  • pół kostki wędzonego tofu
  • suszone oregano i bazylia
  • kilka łodyżek świeżego oregano


Przygotowanie:

Pokruszone drożdże mieszamy z letnią wodą i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10-20 min w ciepłe miejsce i dajemy drożdżom pracować.

Po tym czasie mieszamy drożdże z resztą mąki, olejem i solą. Jeśli używamy maszynki do ciasta/chleba, najpierw wrzucamy mokre składniki tj drożdże, olej. Następnie dodajemy kolejno sól i mąkę. Wrzucamy program "wyrabianie ciasta drożdżowego" i zabawę mamy z głowy. Idealnie wyrobione i "urośnięte" ciasto gwarantowane.

W przypadku tradycyjnego wyrabiania ciasta, kolejność składników nie jest tak istotna. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na półgodziny w ciepłe miejsce +/-40*C.  W razie braku takiego, możemy posłużyć się piekarnikiem z funkcją wyrastania ciasta, bądź po prostu włączamy w nim żarówkę (powinna nagrzać piekarnik do wymaganej temperatury).  Eliminuje to prawdopodobieństwo ingerencji czynników zewnętrznych do rosnącego ciasta (kot, dziecko, przeciąg ;P ).

W czasie kiedy ciasto wyrasta, możemy się zająć przygotowaniem składników na wierzch pizzy. Tutaj pewnie każdy znajdzie swoje ulubione produkty, ale z chęcią podzielę się swoją wersją.

Pokrojonego w cienkie  (+/- 0,5cm) plastry bakłażana solimy i odstawiamy na chwilę. Na patelni posmarowanej i następnie wytartej z tłuszczu (tak aby była jedynie lekko natłuszczona) podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulkę i posiekany czosnek.  Na nie wrzucamy odsączonego na papierowym ręczniku bakłażana i dusimy 5 min. Oliwki lub suszone pomidory kroimy w krążki/kostkę.

Formujemy z ciasta pizzę i układamy na blaszce. Na wierzch wrzucamy pokrojone w plastry pomidory, tak by zakryły prawie całą powierzchnię. Posypujemy suszonymi przyprawami. Kolejne piętro budujemy z bakłażanów, posypujemy cebulką, oliwkami/suszonymi pomidorami, pokrojonym w drobną kostkę lub cienkie plastry tofu. Znów oprószamy odrobina przypraw.

Całość wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20-30 min. Ozdabiamy całość świeżym oregano. Smacznego!


1 porcja (1/6 pizzy) to niespełna 173 kcal :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz