czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka szpinakowa z truskawkami i melonem



Lubię wyjazdy, zwłaszcza z rodziną. Kraków przywitał nas dziś piękną pogodą i bazarkowymi pysznościami. Trudno w Bełchatowie o piękne pęki świeżego szpinaku, czy tak dorodne truskawki. Miasto królów zdecydowanie wymiata pod tym względem inne. Tutejsza giełda rolnicza gwarantuje różnorodne produkty najwyższej jakości w osiedlowym warzywniaku.

Dziś przepis na szybką, za to obrzydliwie pyszną sałatkę.






Składniki:
         1 pęk świeżego szpinaku
         2 szklanki truskawek
         1/2 melona
         2 garści migdałów
         1 szklanka świeżych liści melisy
         2 łyżki octu balsamicznego
         3 łyżki truflowej oliwy z oliwek
         1 łyżka syropu z agawy
         1 łyżeczka sosu sojowego
         pieprz do smaku

Przygotowanie: 

           Szpinak płuczemy i usuwamy grubsze "żyłki", truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Drylujemy kulki z melona. Migdały drobno siekamy i prażymy. Wszystkie składniki wraz z melisa wrzucamy do sporej miski. W szklance łączymy oliwe z octem, syropem z agawy, sosem sojowym i pieprzem. Chwilę przed podaniem sos dodajemy do sałatki.


Oliwa truflowa jako odkrycie roku :D